Családosok
Üzleti utazók
Páros pihenés
Gyógyturizmus

Budapest 150 torta

2023. szeptember 07.

2023. szeptember 5-én séfünk és cukrászaink Aquincum nevű tortával versenyeztek Budapest születésnapi tortája címért. Budapest pályázatott hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli. A Twentysix Budapest étterem különtermében 20 cukrászati alkotás versenyzett.


Az eseményen Selmeczi László. a Magyar Cukrászati Ipartestület társelnöke ismertette a pályázat szakmai hátterét és céljait
„A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt segítségünkre. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják” – mondta el Selmeczi László.

Az Aquincum bár nem jutott tovább egy nagyon izgalmas ötlet végeredménye!

Tortánk főbb összetevői a következők:
- Paszternák
- Mandula
- Pisztácia
- Narancs
- Mascarpone
- Vanília
- Fehércsoki

Tortánk nevét Alapítványunk (Népfőiskola Alapítvány) kuratóriumi elnökségének tagja, Kassai Lajos lovasíjász egyik mélyenszántó gondolata ihlette, miszerint, "Nem az őseinket kell követni, hanem azt amit az őseink követtek!". Mivel a verseny neve "Budapest 150 torta" és Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, így az elmélet és a gyakorlat egyesítéséből megszületett az Aquincum tortánk.

A torta megalkotásához olyan alapanyagokat kerestünk, amik nem a megszokottak, mégis jól harmonizálnak egymással, ugyanakkor egészségesek is.

A paszternák egy nagyon egyedi ízvilágú zöldség, ami igazán édes és remekül kiegészíti a vanília selymessége. A megfelelő savasságot a bio narancs biztosítja, a ropogós texturát a pisztácia és a fehércsoki adja a tortához! A mandulás piskóta pedig az alap, amire nagyon szépen fel tudjuk építeni a különböző rétegeket.

Fotók forrás: Budapest Brand

Fotók forrás: Budapest Brand